پارگی روتاتور کاف که در اثر پارگی کامل یا ناقص در محل اتصال تعدادی از عضلات شانه به سر استخوان بازو رخ می دهد از مهم ترین و شایع ترین دلایل درد و التهاب شانه در افراد بزرگسال است.
افزایش سن موجب افزایش شیوع پارگی روتاتور کاف می شود به این دلیل که با افزایش سن تاندون روتاتور کاف ضعیف شده و فشار کمتری نیز می تواند سبب آسیب دیدگی و پارگی آن شود.
افزایش سن همچنین سبب کاهش میزان خونرسانی به تاندون ها و تضعیف آن ها شده که این امر نیز در افزایش شیوع پارگی روتاتور کاف با افزایش سن اثر دارد.
دسته ای از چهار عضله و تاندون های مربوطه به نام روتاتور یا کلاهک چرخاننده در ناحیه شانه وجود دارند که از یک سو به استخوان کتف متصل شده و از سوی دیگر توسط یک تاندون مشترک به بالای استخوان بازو متصل شده اند.
تاندون عضله اینفرااسپیناتوس در پشت شانه، تاندون عضله سوپرااسپیناتوس در بالای مفصل شانه و تاندون عضله ساب اسکاپولاریس در جلوی مفصل شانه قرار دارد.
انقباض این عضلات که موجب فشرده شده سر استخوان بازو در حفره گلنوئید و پایداری مفصل شانه می شوند، نقش مهمی در بالا رفتن و چرخش طبیعی آن دارند.
هنگامی که فرد سعی می کند دست خود را به بالای سر ببرد این دو استخوان به یکدیگر نزدیک شده و در صورت نزدیک شدن زیاد ممکن است موجب گیر کردن و فشرده شدن تاندون مشترک روتاتور کاف بین آنها شده و در صورت افزایش فشردگی پارگی تاندون روتاتور کاف نیز دور از انتظار نخواهد بود.
اگرچه پارگی روتاتور کاف در بسیاری از موارد مشکلی برای بیمار ایجاد نمی کند و علائم خاصی ندارد ، ولی در صورتی که بخوبی درمان نشود می تواند منجر به آسیب دیدگی بیشتر مفصل شانه شود.
انتخاب درمان این عارضه بسته به شدت آسیب و میزان فعالیت بیمار متفاوت است.
در مواردی که پارگی خفیف بوده و بیمار فعالیت زیادی ندارد درمان غیر جراحی با فیزیوتراپی و در صورت پارگی کامل و فعالیت بالای بیمار درمان جراحی پیشنهاد می شود.
استراحت دادن به شانه و کاهش میزان فعالیت
تجویز آتل برای بی حرکت کردن شانه
استفاده از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی و در موارد شدید داروهای کورتیکواستروئیدی برای تسکین درد و التهاب
فیزیوتراپی و تمرینات ورزشی مخصوص شانه موثرترین راهکار غیر جراحی در درمان پارگی روتاتور کاف است.
فیزیوتراپیست تمرینات ورزشی ویژه ای را برای بازیابی دامنه حرکتی شانه و کمک به کاهش درد و سایر مشکلات بیمار تجویز می کند.
تکنیک های درمان دستی و لیزر پرتوان از دیگر مدالیته های فیزیوتراپی هستند که در درمان این عارضه توسط فیزیوتراپیست بکار برده می شوند.
کلمات مرتبط :
فیزیوتراپی در ساری – فیزیوتراپی ورزشی در ساری – کلینیک فیزیوتراپی خوب در ساری – درمان درد شانه – فیزیوتراپی شانه